Родители променят адреси, за да запишат децата си в по-добри училища
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 27.04.2011Коментари ()1046
© Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св.св.Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Нова мода на преселение се забелязва в големите ни градове - родители променят адреса си, за да могат да запишат първолаците си в по-добри училища или при избрани от тях учителки. Някои дори наемат квартири, за да докажат, че наистина живеят в района.

Във Варна най-предпочитаните места са около руското училище, СОУ "Св. Климент Охридски", както и в района на ОУ "Св. Кирил и Методий". Някои домоуправители в тези райони вече са се изхитрили и искат рушвет, за да те регистрират в домовата книга. Напливът на многото желаещи към определени варненски училища се обяснявал с традициите на цели фамилии, които са завършили там и искат децата им да продължат образованието си в същите учебни заведения. От образователното министерство се опитват да предотвратят подобна практика, като изрично изискват адресната регистрация на първолака и семейството му да бъде поне отпреди половин година.

По правило повечето желани училища разкриват 4 паралелки, като максимумът в тях са 22 деца. Тази горна граница е записана в изрична заповед на министерството от тази година. "С радост бихме открили и повече класове, но се отказахме заради целодневното обучение. В противен случай няма да имаме достатъчно помещения за децата", каза Асен Александров. Това е и проблемът на повечето школа, които свиват броя на паралелките, за да поберат занималните. От тази година задължителна става занималнята и за втори клас, което още повече намалява свободните помещения.

Родителите на бъдещите първокласници изрично трябва да покажат удостоверение, че децата са завършили подготвителна група, казаха от МОМН. Записването става само с оригиналния документ, така че да не може детето да заеме място в две или три школа. Крайният срок, в който ще стане ясно класирането, е 15 юни. Най-желаните школа обаче щели да изнесат класациите си по-рано, за да имат време отпадналите да се преориентират и да си потърсят друго училище.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Roditeli-promenyat-adresi-za-da-zapishat-decata-si-v-po-dobri-uchilishta-249918
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.