Съдът отмени тройните наеми на незаконните бараки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 27.04.2011Коментари ()862
©
Административният съд във Варна отмени измененията в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна, с които преместваемите обекти за търговия, извън одобрената схема, трябваше да заплащат обезщетения в троен размер.

Решението на местния парламент е от август миналата година, с което се допусна изменения и допълнения в Наредбата. Съгласно тях собствениците на преместваеми обекти за търговия с площ по-голяма от разрешената, се задължиха да заплащат за всеки квадратен метър повече, удвоена цена на ползване. Преместваеми обекти за търговия, разположени извън схемата пък дължаха обезщетения в троен размер на посочените цени.

Областният управител на Варна атакува в съда горепосочените текстове като приети в противоречие с чл. 32, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Съдът установи, че решението на Общински съвет - Варна е постановено в нарушение на административно производствените правила и приложими материални разпоредби.

На съда, не бяха представени доказателства, че оспореното решение е оповестено по предвидения за това ред, чрез публикуване в печатни издания и е обсъдено на заседание на правната комисия.

Съдът намира още, че обезщетение за дължим наем се търси по общия исков ред и е недопустимо да се урежда чрез поднормативен акт от местно значение.

Предвид това, оспореното Решение на Общински съвет - Варна следва да бъде отменено в обжалваната част.
Решението на Административния съд може да се обжалва с касационна жалба пред ВАС, в 14-дневен срок, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudut-otmeni-troinite-naemi-na-nezakonnite-baraki-vuv-Varna-250054
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.