Община Варна иска ново райониране на свлачищните зони
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 27.04.2011Коментари ()1150
© Impact Press Group
Четири имота в свлачищната зона на местност Св. Никола във Варна ще могат да бъдат застроени. Това стана ясно днес след като общинските съветници от комисията по архитектура дадоха положително становище за частична отмяна на строителната забрана, наложена със заповед от 1997 година. С решението си местните депутати дават "зелена улица", преписката да се предвижи към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които да свалят ветото.

Имотите имат направените геоложки проучвания, от които става ясно, че не са установени свлачищни процеси и явления, обясни Олег Колев, главен експерт свлачища и укрепване на територии в общината. По думите му е решен и проблемът със заустването на отходните води, които ще се вържат към вече изградената канализация.

Колев посочи още, че общината е изпратила и становище до МРРБ, в което иска ново райониране на свлачищната зона. По думите му, близо 80% от територията на общината е свлачищна, а на около 60% действа строителна забрана. Необходими са нови геоложки проучвания на цели терени, които да отпушат сложната процедура по взимане на разрешение за строителство в тези територии, коментира Колев.

На предходна сесия бе обсъждана частична отмяна на строителната забрана още шест имота в свлачищни зони- четири в местността "Прибой" и по един в Св. Никола и курортен комплекс "Чайка".

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtina-Varna-iska-novo-raionirane-na-svlachishtnite-zoni-250097
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.