Пътуващи стават свидетели на гробище на железницата на входа на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 29.04.2011Коментари ()1129
© Народно дело
Гробището на железницата е на входа на Варна в района на локомотивното депо, носещо името на опълченеца Никола Корчев. Почти през цялата година българи и чужденци, пътуващи от Бургас за Варна, стават неволни свидетели на нарязването с оксижени на стари мотриси и локомотиви. Обстановката в района може да се използва като декор за филм, разказващ за тежка авиационна бомбардировка на железопътна гара. Единственият контраст ще бъде оцелялата първа сграда на депото, строена преди век. Впрочем тя е истински архитектурен паметник, оставен на произвола на времето най-вероятно с оправданието, че в железницата няма пари за заплати и поддържането на някаква старина е най-малката грижа на началниците.

Преди време в района на депото имаше музейна експозиция със стар локомотив от началото на миналия век, разказваща с различни машини и механизми за развитието на железницата във Варна. Експозицията вече я няма. Повечето от машинариите отдавна са потънали в трюмовете на някой чужд кораб, изнасящ скрап за Турция или Китай. В това няма нищо странно, защото през последните две години България изнася само старо желязо, зърно и електроенергия от централите, строени преди няколко десетилетия.

От старата железничарска експозиция е останал само един уникален парен кран от началото на миналия век, натирен в изоставен коловоз. Не е трудно всеки варненец да се досети, че входът на града му трябва да има по-приветлив вид.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Putuvashti-stavat-svideteli-na-grobishte-na-zheleznicata-na-vhoda-na-Varna-250599
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.