Младежи в риск ще се обучават за водолази
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 04.05.2011Коментари ()1034
©
Общо 40 варненски деца и младежи в риск на възраст между 14 и 19 години ще се обучават безплатно за водолази. Учениците ще взимат безплатни уроци по обща морска подготовка, плуване и гмуркане, както и по ветроходство и уиндсърф.

Началните уроци по водолазно обучение ще започнат през май в басейн, а юни младежите вече ще бъдат в открито море. За добрата подготовка на учениците ще се грижат квалифицирани инструктори, като европейският шампион по подводно ориентиране Румяна Боева, съобщи Дарина Иванова, ръководител на проекта "Детско морско училище" и председател на организаторите - клуб "Приятели на морето".

Младежите ще бъдат разделени в 4 групи по 10 човека, като ще се въртят на ротационен принцип, за да може всеки да опита различните занимания. В инициативата са включени непълнолетни с противообществени прояви и деца в неравностойно положение.

"Със спорта и новите усещания, които дават тези дисциплини можем да помогнем на тези деца да се интегрират по-лесно в обществото", заяви Иванова. "Ние можем да ги откъснем поне за малко от компютъра и телевизията и при положение, че някои от тях са искали да практикуват тези спортове, сега имаме реалната възможност да ги зарадваме", добави европейският шампион по подводно ориентиране Румяна Боева.

Родителите също ще могат да практикуват екстремните спортове с децата си, като се уговорят предварително с инструкторите.

Проектът е двугодишен и се реализира по програма за развитие на деца и младежи "Дъга" на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Средствата за реализирането му са на стойност 47 хил. лв.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mladezhi-v-risk-shte-se-obuchavat-za-vodolazi-252093
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.