30% лихва за неплатен акт към КАТ
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 16.05.2011Коментари ()1670
© Varna24.bg
20-30% наказателна лихва към всеки неплатен акт или фиш да бъде начислявана на шофьорите нарушители. Тази идея ще бъде предложена като промяна в Закона за движение по пътищата, съобщи началникът на сектор "Пътен контрол" в Пътна полиция гл. инспектор Антон Антонов.

Предложението идва, след като се оказало, че държавата не е прибрала поне 50 млн. лв. от санкции, като част от тях са били наложени още през 2009 г. Ако промяната стане факт, всеки нарушител ще има само един гратисен месец, през който да внесе дължимата сума. Ако се забави повече от 30 дни, върху нея ще се прибавя лихва.

"Още не сме уточнили колко процента от санкцията ще представлява начислението, но сумата ще е сериозна. Нещо от сорта на 20-30%, ако нарушителят закъснее дори с ден да се нареди на някое от гишетата в КАТ", уточниха от ръководството на Главна дирекция "Охранителна полиция".

В момента от Пътна полиция се опитват да накарат джигитите да се издължават, като не им издават шофьорски книжки и други документи при наличие на неплатен акт или фиш. "Въпреки тази мярка много шофьори се скатават. Затова сме решили съвсем скоро не само КАТ, но и всички останали институции в страната да започнат да игнорират водачите, които дължат пари на държавата", каза още Антон Антонов.

В КАТ са решили да заимстват и някои методи за събиране на глоби от колегите си в Холандия. "Обмисляме давностният срок да се увеличи максимално и от 2 години, както е сега, да стане поне 5", обясниха пътните полицаи.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/30-lihva-za-neplaten-akt-kum-KAT-254716
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.