Голяма част от Варна остават без интернет?
Автор: Екип Varna24.bg 14:33 / 17.05.2011Коментари ()1363
© Varna24.bg
Голяма част от жителите на морската столица могат да останат без интернет, тъй като Община Варна ще започне да премахва въздушните кабели на операторите. Това съобщи Стоян Димитров - шеф на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Проблемът съществува от 2005-та година, когато с кметска заповед доставчиците се задължават да положат всички кабели под земята. Много от легалните го правят, но има нелицензирани, които в разрез със закона поставят кабели по стълбове за улично осветление, жилищни сгради и дървета, обясни Димитров.

До момента безуспешно са опитали да се справят с проблема районните кметства. Общината е изпратила писмо с молба за съдействие и на ДНСК, но оттам отговорили, че местната администрация трябва да посочи всеки един от констатираните нарушители и неговото местоположение.

От днес ще бъдат изпращани преписки с имена на улици, където има изградена незаконна мрежа, а на всички кабелни оператори ще бъдат изпратени писма с искане да представят проекти за разполагане на кабелите си.

"Ако фирмите решат да ги положат под земята, както се изисква, ще бъдат изготвени специални трасета за прокопаване", коментира Стоян Димитров. Той посочи още, че общината няма право да се меси в случай на поставяне на кабели върху жилищни сгради, тъй като за това се иска разрешение от собствениците.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Golyama-chast-ot-Varna-ostavat-bez-internet-255178
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.