Французи ще оценяват Варна по Празника на морето
Автор: Екип Varna24.bg 15:51 / 18.05.2011Коментари ()752
© Varna24.bg
Община Варна и морските институции в града са организатори на Празник на морето, който ще се проведе от 21 до 24 май на Морска гара. Главната цел на събитието е да засили интереса на жителите и гостите на града към водните спортове, както и на туристическия бизнес за предлагане на допълнителни услуги, свързани с тях.

Празникът ще постави основите на дългосрочно сътрудничество с френския департамент Шарант Маритим, град Ла Рошел и Изложението за водни спортове "Гран Павоа" - гости на събитието, съвместно с които ще бъде подготвено Изложението за водни спортове - "Варна 2012".

За целта пристига 17-членна делегация от Франция (включително и 6-ма журналисти), която освен с празника, ще се запознае с възможностите на Варна в морския бизнес.

По време на Празника на морето във Варна двете страни ще осъществят обмен относно последни постижения и тенденции при строителството на ветроходни и моторни яхти, яхтено оборудване и аксесоари, менажиране на пристанища, обучение по морски дисциплини; производство и предлагане на всички видове стоки за водни спортове и водни развлечения, корабомоделизъм, туристически услуги за спортна анимация. Ще се дискутира опазването на чистотата на морето и неговото биологично разнообразие, обменът на културни програми и спортни състезания, представяне на специфични национални продукти и производства, определящи облика и колорита на двете страни.

В дните на празника във Варна ще акостират около 30 яхти от Международната Черноморска регата - атрактивно събитие, предизвикващо интереса на широк кръг от любители на ветроходството и морските спортове. За гражданите и гостите на града има преднидени разходки с корабите "Пинта" (събота от 12 до 13 ч.), "Роял Хелена", "Пинта" и "Атанас Димитров" (неделя отг 17 до 19 ч.), а последният воаяж е в понеделник от 18 ч. с представители на френската делегация.

От 21 до 24 май на Морска гара ще има яхтено изложения на 15 наши фирми. За догодина се очаква и международно участие, разкри директорът на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова.

В рамките на Празника на морето ще бъде потопен и самолетът на Тодор Живков, който ще се превърне в туристическа и водолазна атракция.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Francuzi-shte-ocenyavat-Varna-po-Praznika-na-moreto-255522
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.