Конкуренцията ще спаси луксозните плажове, според варненски депутат
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 19.05.2011Коментари ()624
© Varna24.bg
Държавата ще се откаже от намерението си да узакони затворените луксозни плажове. Текстът, който легализираше практиката да се загражда плажна ивица и достъпът до нея да се ограничава, е отпаднал от предвижданията за изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, обясни варненският депутат от ГЕРБ Димитър Атанасов. Според него единственият път, за да се осигурят луксозни плажове на туристите, е да се търси възможно най-голяма конкуренция. По отношение на затворените плажове пък трябвало да се измисли как държавата съвместно с общините да отчуждят, ако трябва, частни терени, за да има достъп до тях.

Трябва да се изработи нова методология за определяне на концесионните цени, смята още депутатът. Той добави, че е необходимо да се намери начин как да се обвържат свободните площи на плажа с цената на услугите. Колкото повече чадъри и плажни съоръжения слагаш, толкова по-ниска трябва да е цента им, обясни идеята си бившият председател на Асоциацията на концесионерите на плажове.

И в момента услугата ценово не кореспондира с общия туристически пакет, каза Атанасов и припомни, че ден на плажа може да излезе по-скъп от нощувка на all inclusive. Според него това може да се промени, ако отпадне сега установената норма от задължително 50% свободни зони на плажовете. Те и сега стояли неизползвани, защото българите отвикнали да ходят на плаж с тежките чадъри, а предпочитали да наемат такива. Заради правилото се пропускала и възможността туристите да се възползват от напълно безплатни чадъри на целия плаж, както искали да направят в Албена. Процентът на свободна зона трябва да се върне, както беше преди - 20%, счита депутатът. Той призова общините да отстъпват част от дела си в концесиите, за да се осигуряват средства за наемането поне на един-двама спасители на онези ивици, които остават неохраняеми. Така поне щяло да има кой да извика помощ в случай на нужда.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Konkurenciyata-shte-spasi-luksoznite-plazhove-spored-varnenski-deputat-255838
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.