200 рибари се вдигнаха на протест
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 22.05.2011Коментари ()741
Колона от над 50 автомобила и близо 200 души се отправи днес от Балчик, повеждайки мирния протест на рибарската общност от Северното Черноморие. Повод за протеста е неоснователното задържане на балчишкия капитан Христо Спасов в Румъния в продължение на месец, с обвинението за незаконен улов в румънски води. На този етап той е освободен, но корабът му остава задържан.

На кръстовището на Каварна местни рибари също се включат в автомобилното шествие, чиято крайна точка е границата с Румъния на Дуранкулак.Това е първият по-масов протест на рибарската общност в региона.

Днес риболовците излязоха с български и европейски знамена и лозунги: "Европейски закони за българските рибари", "Освободете незаконно задържания кораб!". Има предложение общинските съвети на Балчик, Каварна и Шабла да излязат с обща декларация, с искането Румъния да спазва европейските регламенти.

По думи на Емил Милев, председател на браншова организация "Черноморски изгрев", ако този проява не даде резултат, рибарите ще продължат със своите протести. Към момента шествието се намира на 7 километра посока граница Дуранкулак. Шествието се съпровожда от полицейски ескорт. Протестните действия ще продължат до 17 часа днес.



https://www.varna24.bg/novini/varna/200-ribari-se-vdignaha-na-protest-256394
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.