Тотю Младенов оспори данните от НСИ за безработицата
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 26.05.2011Коментари ()918
©
Нивото на безработицата у нас до края на май за първи път от няколко месеца ще бъде под девет процента. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод на вчерашните оповестени от НСИ данни, че нивото на безработица у нас стига 12 на сто за първите три месеца на годината.

Младенов заяви, че през януари безработните у нас са били 9,78 процента, на 25 май Агенцията по заетостта отчита 9,06 процента, а днес нивото е паднало до 9,02 процента, които представляват 334 262 души.

Министърът добави, че днес е разговарял с председателя на НСИ Мариана Коцева, която не могла да му даде актуална за този месец информация какво е нивото на безработицата. По думите му в закона са записани три условия, по които хората се определят като безработни - да нямат работа, активно да търсят такава и в двуседмичен срок да имат готовност да започнат да работят. "Потокът им се следи от Агенцията по заетостта" - добави Младенов. Той посочи, че НСИ нямали инструмента за отчитане на безработицата, с който работи единствено Агенцията по заетостта.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Totyu-Mladenov-ospori-dannite-ot-NSI-za-bezraboticata-257130
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.