Пет нови случая на заразени с ХИВ във Варна от началото на годината
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 07.06.2011Коментари ()776
© Varna24.bg
Пет новозаразени с ХИВ лица са открити във Варна от началото на годината. Това съобщи д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция. Хората са заразени без да се знае дали имат клиника на заболяването или са здрави вирусоносители. Д-р Станева допълни, че във Варна се работи активно за разкриване на действителното разпространение на ХИВ в партньорство с неправителствени организации и институции.

През последната кампания в града с експресни тестове са изследвани повече от 600 души, през лятото предстои и нова кампания. Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране работи всеки делничен ден и дава данни за възможностите за предпазване от инфекцията. Д-р Станева се въздържа от очертаването на тенденция при болестите, предавани по полов път. По думите й - строгата отчетност - регистриране, диспансерно и активно издирване на контактните на сексуално предаваните инфекции, е по трудно осъществима с ликвидирането на кожно- венерологичните диспансери.

"Убедена съм, че имаме непълна регистрация на заболелите от венерически болести", каза още д-р Станева. За местата като Варна, където има струпване на почиващи хора през летните месеци, може да се каже, че се увеличава рискът за тези, които имат възможност да контактуват повече с временно пребиваващи курортисти и почиващи. "По принцип човек сам регулира поведението си и няма категорична сезонност за болестите, предавани по полов път", допълни д-р Станева. От началото на годината във Варна са регистрирани 15 заболели от луес /сифилис/. Не са регистрирани болни от гонорея.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pet-novi-sluchaya-na-zarazeni-s-HIV-vuv-Varna-ot-nachaloto-na-godinata-260548
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.