Възможни са нови археологически проучвания на храма на Кибела в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 15.06.2011Коментари ()312
До 20 дни ще стане ясно дали това лято ще има нови археологически разкопки в района на храма на Кибела в Балчик. Това заяви директорът на Историческия музей в морския град Радостина Енчева. Теренът на разкопките вече има нов собственик - сдружение, каза Енчева. По нейните думи, има идея на мястото да бъде изграден музей, да бъде съборена хотелската част и да се създаде възможност храмът да бъде разглеждан от туристи от всички страни. До около месец ще стане ясно дали ще продължат там проучванията на археолози.

През 2007 г. научен екип откри и започна проучвания на античния храм на "Понтийската майка на боговете -Кибела". Храмът е правоъгълна постройка, ориентирана по оста север - юг. Намерени са 27 изцяло или почти изцяло запазени надписи. Всички текстове, освен един, са на гръцки език. Най- ранните надписи, които със сигурност са свързани с храма, са от ІІІ в. пр. Христа Най - късният текст, който е единственият на латински език, е от първата четвърт на ІV в. сл. Христа. Учените са установили, че храмът е бил опожарен и това най - вероятно е станало през 378 г., когато десетки неукрепени селища в Мизия и Скития, включително и в близките околности на днешен Балчик, са били разграбени и опожарени от готите, които две години по-рано са се заселили в тези области като римски федерати. След този погром храмът не е бил възстановен.

През V в.- VІ в. опожарената сграда е била разградена до нивото, на което е разкрита в наши дни. През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя е предизвикала свлачище на земна маса от околните хълмове, която е засипала храма и го е запечатала плътно. За момента това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела и открити до сега в неин храм. Поради липса на финансови средства това лято няма да има археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост в квартал "Хоризонт" в Балчик. Обектът е със статут на паметник на културата от национално значение.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Vuzmozhni-sa-novi-arheologicheski-prouchvaniya-na-hrama-na-Kibela-v-Balchik-262717
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.