Премиерът открива варненския завод за боклук
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 17.06.2011Коментари ()1154
© Varna24.bg
Официалното откриване на Инсталацията за преработка на твърди битови отпадъци в белославското село Езерово ще е утре от 14,30 часа. Откриването ще се състои на територията на инсталацията под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Изградената от "Екоинвест асетс" АД инсталация за обезвреждане на твърди битови отпадъци в Езерово е част от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Варна. В построяването на сградния фонд, инфраструктурата и осигуряване на технологията са вложени над 45 млн. лева частна инвестиция.

Съгласно подписания договор с Община Варна ежедневно за преработка постъпват между 300 и 400 тона твърди битови отпадъци. За третирането им се прилага най-съвременна технология, основана на естествени физико-механични процеси, които не водят до замърсяване на околната среда с прах и вредни емисии.

Още през април стана ясно, че заводът за боклук ще работи 12 часа дневно, 260 дни в годината. Инсталацията се състои от 4 помещения с обща застроена площ 10 хил. кв. м. В завода работят 40 души персонал. Цикълът на преработване трае 28 дни. Боклукът се сортира, когато е необходимо и ръчно, раздробява се и след обработката му се получава тор, която ще бъде продавана. Очаква се инвестицията да бъде възвърната за срок от 10 години.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Premierut-otkriva-varnenskiya-zavod-za-bokluk-263396
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.