Увеличава се броят на издадените свидетелства за съдимост във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 20.06.2011Коментари ()1047
Традиционно през летния сезон бюро "Съдимост" при Районен съд - Варна регистрира повишен интерес към подаване на заявления за издаване на свидетелства за съдимост. По този повод от съда информират, че звеното работи с непрекъснато работно време, включително и през периода на съдебната ваканция - всеки делничен ден от 8,30 до 17 часа.

Забелязва се увеличение в броя на издадените свидетелства за съдимост от началото на годината до момента, спрямо същия период на предходната година. От 1 януари до 20 юни 2011 г. общо издадените свидетелства за съдимост са 27 700, а направените справки и предоставени бюлетини за съдимост са 4124 бр. За същия период на миналата година тези цифри са били съответно: 26 084 броя свидетелства за съдимост и 5134 справки и бюлетини.

Практиката показва, че основния поток от граждани преминава през бюро "Съдимост" предимно в сутрешните часове, докато по обяд и в следобедните часове не се наблюдава струпване на хора. За избягване на "опашките" от чакащи граждани е добре да се знае, че държавната такса от 5 лв. за услугата трябва да бъде предварително заплатена, в която и да е банка, по сметка на Районен съд - Варна. При подаване на заявлението по образец за издаване на свидетелство за съдимост, гражданите трябва да представят лична карта и акт за раждане. В случаите, когато се иска издаването на свидетелство за съдимост за роднина или друго лице, към документите трябва да се приложи съответно - изрично писмено или нотариално заверено пълномощно.

Сметката на ВРС за внасяне на държавни такси може да бъде видяна на интернет-страницата на Районния съд във Варна www.vrs.bg, където е поместена подробна информация за необходимите документи, реда и сроковете за издаване на свидетелство за съдимост и заявление по образец.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uvelichava-se-broyat-na-izdadenite-svidetelstva-za-sudimost-vuv-Varna-263966
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.