Наблюдава се увеличение на пожарите във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 21.06.2011Коментари ()1079
© Varna24.bg
От началото на пролетно-летния сезон 1-ви март до 20-ти юни във Варненска област се отчита увеличение в сравнение с предходната 2010-та както в броя на пожарите с нанесени материални щети - 0 срещу 2, така и на запалванията в сухи треви и отпадъци - 81 срещу 107. Въпреки, че при вторите произшествия няма нанесени материални щети, те са симптом за повишаване на пожарния риск.

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне и освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат масиви с житни култури, с трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети.

Статистиката показва, че основната причина за възникването на пожарите през летния период е човешка небрежност. Едва в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, в останалите 99 % - причина за огнените бедствия е човешка дейност - небрежност или умишлени действия.

В тази връзка от противопожарните служби припомнят, че чл. 137, ал. 3 от Закона за горите изрично забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии и санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 1 000 лв.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nablyudava-se-uvelichenie-na-pozharite-vuv-Varnensko-264257
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.