Чертаят план за бъдещите инвестиции на община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 21.06.2011Коментари ()1350
© Varna24.bg
С проект по Оперативна програма "Регионално развитие" община Варна ще разработи интегриран план за градско развитие и възстановяване с хоризонт до 2020 г.
Това е основен планов документ на всяка община, тъй като е необходимо условие за кандидатстване по инфраструктурни проекти през следващия програмен период на ЕС.

Всички бъдещи инвестиционни намерения ще стъпят върху този анализ, който е пряко свързан с Общия устройствен план и Общинския план за развитие, обясни д-р Петър Радушев, шеф на общинската дирекция "Международно сътрудничество, проекти и програми". Той уточни, че еврофинансирането, което Варна е спечелила по новия проект, възлиза на близо 1 млн. лв. Личният принос на местната хазна е в размер на 5% от сумата. Планът трябва да бъде реализиран в рамките на 3 години. За целта ще бъде обявена обществена поръчка.
Проектът ще позволи да се набележат 3 типа зони в зависимост от социалния характер, потенциала за икономическо развитие, публичните функции и обществената значимост. На тази база ще се идентифицират нуждите от инвестиции, включително и за изработката на подробни устройствени планове, поясни Радушев.

Той се похвали, че община Варна е спечелила и още един проект - по Оперативна програма "Административен капацитет". Той ще се изпълни за 18 месеца, като за този период ще се усвоят 610 000 лв. за подобряване квалификацията на административните кадри, работещи в сферата на образованието и здравеопазването. По силата на проекта във Варна ще гостуват лектори от партньорските общини във Франция и Холандия, а местни чиновници ще обменят опит зад граница. 2 семинара и други 6 обучения за общо 230 служители ще бъдат проведени за подготовката и мотивация на общинските кадри.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Chertayat-plan-za-budeshtite-investicii-na-obshtina-Varna-264288
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.