ДКЕВР бистри как се образува цената на тока
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 22.06.2011Коментари ()656
© Varna24.bg
Дни преди началото на новия ценови период за енергийния пазар все по-актуален става въпросът за цената на тока. Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране организира обсъждане на тема: "Какво плащаме по пътя на тока?". За участие са поканени представители от Министерството на икономиката, националния омбудсман, енергийния сектор и потребителски организации.

Целта е да се изясни структурата на крайната цена на електрическата енергия, формирана по веригата от производството до доставката й. Енергийният регулатор предлага увеличението на тока за бита и малките предприятия да поскъпне от първи юли с 1,7%.

Според проекта за ЧЕЗ в Западна България увеличението ще е с 2-3%. При ЕВН в Югоизточна България дневната тарифа ще се вдигне с близо 1%,а нощната ще падне с толкова. Абонатите на Е.ON в Североизточна България ще плащат за дневния ток с 1% повече, а при нощния увеличението ще е рязко с 10,2%. Предложението не е окончателно, предстои цените да бъдат обсъдени открито и да бъдат приети в края на юни на закрито заседание на регулатора.

Причина за увеличената цена на електроенергията е поскъпването на надбавката за зелена енергия, която вече става 3.45 лв. за мегаватчас вместо 3.03 лв. Токът, произведен от комбинирани производства, ще струва вече 2.99 лв. за мегаватчас при 2.19 лв. сега.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/DKEVR-bistri-kak-se-obrazuva-cenata-na-toka-264478
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.