Инспекцията по труда във Варна лови готвачи и бармани "на проби"
Автор: Екип Varna24.bg 10:11 / 25.06.2011Коментари ()892
© Varna24.bg
"По 10-12 души, работещи без трудови договори, основно на Златни пясъци, засичат седмично нашите инспектори от началото на туристическия сезон." Това каза за в. "Черно море" директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов. Той допълни, че само през първите 3 месеца на тази година неговите служители са написали 202 акта на нелегални работници. За зимния сезон - главно по строежите.

"Напоследък нашите инспектори се натъкват все по-често на ново, заучено обяснение от работещи без трудови договори - те твърдят, че са на интервю за работа. Сами може да прецените как може да се интервюира за работа човек, открит към 21 часа вечерта, в кухнята на заведение, зад скарата, докато пече кебапчета, или зад бара, докато налива напитки. Всички сме ходили на интервюта и много добре знаем как се провеждат те. Другото стандартно измъкване от ситуация е: "Преди час дойдох, исках да се запозная първо с работата..." Проблемът е, че тези работници са финансово зависими от работодателите си и предпочитат да си мълчат", каза инж. Иванов.

Хитовото обяснение напоследък пък напомня практиката в спорта, когато клубовете привличат футболисти на проби и след известен период на тренировки и контроли ги освобождават. В случая обаче става дума за нарушение.

Иван Иванов допълни, че има случаи, в които първоначално работниците казват истината, но като се стигне до съда, се плашат и извъртат нещата, че не знаели за какво става въпрос, че им бил първият работен ден или нещо подобно.

От Инспекцията по труда предупреждават, че през активния туристически сезон внезапните проверки, особено по курортните комплекси, ще продължат активно, и то в извън стандартното за държавните служители работно време. Други думи - през нощта.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Inspekciyata-po-truda-vuv-Varna-lovi-gotvachi-i-barmani-na-probi-265303
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.