Съдът взе децата на каращи се родители
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 01.07.2011Коментари ()809
С решение на Районен съд - Варна две деца - брат и сестра, съответно на 11 и 12 години, бяха настанени в кризисен център за срок от 6 месеца. Децата, чиито родители са в тежки конфликтни отношения, са живели в последните 10 години паралелно в Австралия и България.

От 2007 г. до началото на м. май 2010 г. децата са пребивавали заедно със своя баща в Австралия. Тогава, в изпълнение на влязло в сила съдебно решение, австралийските власти са предали малолетните на тяхната майка и те са заживели заедно с нея в дома й във Варна. Впоследствие, с цел отстраняване на децата от полето на конфликта между родителите им, те са били изведени от домакинството на тяхната майка и настанени в Център за спешен прием към Комплекс за социални услуги в гр.Шумен. След изчерпване на възможностите за продължаване на престоя им там, през м. февруари тази година момчето и момичето са били настанени по административен ред в Кризисен център на територията на Варна.

Гражданското дело бе образувано през м. април т.год. по искова молба от дирекция "Социално подпомагане" на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за закрила на детето - за настаняване на децата в специализирано социално заведение. Производството пред Районния съд бе проведено с участието на представители на "Социално подпомагане" и чрез назначен от съда особен представител на децата.

Съдът счете, че молбата за предприемане на мярка за закрила спрямо децата е основателна, тъй като събраните по делото доказателства сочат за трайна невъзможност на двамата родители да се грижат за тях. В мотивите към решението си съдът сочи, че за влошените отношения и липсата на разумен диалог между двамата родители говори наличието на общо 8 висящи съдебни производства между тях само във Варненски районен съд. Конфликтите и разривът между родителите са станали достояние и довели до сериозни психически травми и поведенчески отклонения при двете деца. Момчето и момичето са с поставена диагноза "Разстройство в адаптацията, смесено нарушение на емоциите и поведението" Към момента не са установени роднини или близки на децата, които да са в състояние да поемат грижите за тях в семейна среда или да съществува подходящо приемно семейство. Съдът прие, че за възстановяване на психо-емоционалното състояние на децата е необходимо с тях да работи екип от специалисти, далеч от влиянието на единия и другия родител, поради което реши 12-годишно момиче и 11-годишно момче да бъдат настанени за половин година в Кризисен център.

Решението на Районния съд подлежи на незабавно изпълнение. 7-дневен е срокът за обжалване пред горната съдебна инстанция.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudut-vze-decata-na-karashti-se-roditeli-267079
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.