Съдът разреши на Симеон да сече горите си
Автор: Екип Varna24.bg 17:37 / 01.08.2011Коментари ()1506
©
Административен съд на София-област отмени забраната за сеч в горите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Припомняме, със заповед на шефа на Държавното горско стопанство в Боровец от 2009 г. беше спряно изсичането и извозването на дървесина в горите, възстановени на наследниците на Фердинанд и Борис ІІІ.

Според съда шефът на стопанството не е изяснил всички факти, преди да наложи забраната, и е спрял ползването на горите с мотив, че собствениците им са допуснали многобройни и съществени нарушения. В мотивите си обаче не е описал какви са тези нарушения и така твърденията за нарушения са останали "общи и неконкретни", става ясно от решението на съда.

Решението на софийския съд обаче не позволява на наследниците на бившите царе да секат дърветата във върнатите им гори. Причината за това е, че в края на 2009 г. парламентът наложи мораториум върху царските имоти, който още е в сила. С него на Сакскобургготски и сестра му се забрани да се разпореждат и да ползват възстановените им имоти. Документът задължава царската фамилия да полага грижи за имотите, без да се ползва от тях, и трябваше да действа до приемането на закон, какъвто все още не се подготвя.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Източник: news.bg



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sudut-razreshi-na-Simeon-da-seche-gorite-si-275545
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.