Вятърът забави отплаването на Рицаря на моретата
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 11.08.2011Коментари ()780
© Impact Press Group
Мексиканският ветроходен кораб CUAUHTÉMOC ("Куаутéмок") отложи отплаването си от пристанище Варна. Ветроходът от състава на Военноморските сили на северноамериканската държава трябваше да потегли тази сутрин, но силният вятър и затварянето на варненското пристанище попречи на плановете на мексиканците.

Порт Варна все още е затворен заради силен северен вятър. "Куаутéмок" вероятно ще потегли след вдигане на забраната за маневри във варненското пристанище.

"Куаутéмок" е във Варна от 6 август. В 5-те дни от престоя му тук хиляди варненци имаха възможност да се качат на борда и разгледат 90-метровия ветроход.

Мексиканският кораб е за първи път на посещение в страни от Черноморския регион. Тръгнал е от Мексико през април. Разполага с близо 250 души екипаж. Има 23 ветрила - 10 квадратни и 13 стаксели с обща ветрилна площ 2368 квадратни метра.

Красивият мексикански ветроход носи името на последния ацтекски император Куаутéмок, символизиращ величието на мексиканската националност. Наричан е Рицарят на моретата. "Куаутéмок" е познат още и като Посланика или Рицаря на моретата и мисията му е да носи послание за мир и добра воля от името на мексиканския народ.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vyaturut-zabavi-otplavaneto-na-Ricarya-na-moretata-278245
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.