Убиха втория по значение човек в "Ал Кайда"
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 28.08.2011Коментари ()606
©
След убийството на лидера на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен, сега и друг от лидерите на терористичната организация последва съдбата му
Вторият по значение водач на "Ал Кайда" Абдел Рахман ал Атия е бил убит тази седмица в Пакистан, заяви пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ. Абдел Рахман ал Атия е либийски гражданин. Бил е смятан за оперативния лидер на "Ал Кайда", преди да стигне до второто място в ръководството й след смъртта на Осама бин Ладен през май.

След убийството на Бин Ладен американски официални лица заявиха, че още няколко убийства или залавяния на високопоставени членове на мрежата може да пречупят гръбнака на "Ал Кайда".

Смъртта на Атия е огромна загуба за "Ал Кайда", защото лидерът на организацията Айман аз Зауахири много разчиташе на него за управлението й, особено след смъртта на Бин Ладен. Той ще бъде много труден за заменяне, отбеляза източникът.

Източникът от администрацията на Обама уточни, че Абдел Рахман ал Атия е бил убит на 22 август в пакистанския племенен регион Вазиристан. Същия ден там беше нанесен удар с американски безпилотен самолет.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Ubiha-vtoriya-po-znachenie-chovek-v-Al-Kaida-282786
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.