Изложба на Румен Петков за първи път във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 08.10.2011Коментари ()786
©
От 10 октомври галерия "Богориди" Бургас гостува в галерия "Актив Арт" с изложбата на Румен Петков "Живописни пространства". Екпспозицията включва около трийсет маслени платна със сюжети, интерпретиращи българскта история, възрожденска архитектура, български женски образи, както и картини от цикъла Мала Азия. Авторовата идея е изложбата да провокира зрителя да преоткрие миналото, да види естетиката в традиционно българското и това да му даде възможност да преосмисли своето съвремие. Времето е поток от образи, емоции и впечатления, които се наслагват и се превръщат в традиция и приемственост, в носители на идентичността. "Открих за себе си нещо, което още повече ме изненада и това е, че от гледна точка на нашите деди, ние живеем в тяхното бъдеще. Понякога мислейки си за бъдещето на нашите деца, ние рисуваме много светли картни, а може би, каквито нашите деди са рисували за нас; и вероятно това ние да живеем в тези светли и пресветли картини, трудно забелязваме красивите неща в ежедневието, те минават покрай нас без да успеем да ги уловим. Забеляйзвайки красотата на онова време, което е отминало, на всички онези ценни съкровища на нашата култура и материална среда, ще обърнем сигурно повече внимание на настоящето, на нашия живот тук и сега." - споделя авторът.

Картините на Румен Петков притежават особено колорит с ярки цветове. Характерна е художествената техника на автора, която представлява наслагване, отнемане и издраскване на слоеве боя върху повърхноста на платното. Тази техника е невъзможно да бъде възпроизведена със съвременни технически средства и дава почти приложното звучене, като керамика, на живописните изображения.

Румен Петков е роден 1955 г. Завършил е Техникум по керамика. През 1980 г. се дипломира специалност "Декоративно-монументална живопис" при проф. Гелов във ВТУ. Член е на СБХ. В биографията му има записани над 20 самостоятелни изложби. Два пъти участва в Балканското квадринале на живопистта "Митовете и легендите на моя град", както и в изложбата в Световния център на изкуствата - Токио. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция, САЩ и Япония. В продължение на 7 години е председател на СБХ в Казанлък, където в момента живее и работи като преподавател по композиция, рисуване и живопис.

С изложбата "Живописни пространства" Румен Петков за първи път показва своето изкуство във Варна.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Izlozhba-na-Rumen-Petkov-za-purvi-put-vuv-Varna-293983
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.