Създават интегрирана база данни на хората с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 12.10.2011Коментари ()570
© Varna24.bg
Близо 800 000 са хората с увреждания у нас. Точният им брой и спецификата на техните нужди обаче не е ясен. За да помогнат институциите тези хора да се интегрират по-добре в обществото е необходими създаването на точен регистър. Това вече е възможно, благодарение на европейско финансиране в размер на 2 млн. евро, които Агенцията за хората с увреждания печели.

Интегрирана база данни на хората в неравностойно положение предстои да бъде създадена от Агенцията за хората с увреждания . Парите ще дойдат от Европейския съюз и са в размер на 2 млн. евро. Благодарение на този регистър ще имаме ясна и точна информация какъв е броят на хората със специални нужди и какви точно са те.

"Парите са от държавния бюджет и са много лесно достъпни. Лошото обаче е, че като са от държавния бюджет те никога не стигат. е може всички да се покрият. Не може да покрием всички желаещи" - каза Мила Вучкова, главен експерт от "Агенция за хора с увреждания".

Оказва се, че дори днес точна и ясна дефиниция на понятието "човек с увреждане" липсва. Последни данни сочат, че един на всеки 6 европейци е с някакво увреждане. Принос за това има и демографския срив и застаряване на населението. В по-голяма част от живота си ние живеем с някакво увреждане.

Докато в Европейският съюз вече залагат нови допълнителни изисквания в стратегията спрямо хората с увреждания, каквото е свободното им движение в рамките на съюза. У нас хора с увреждания признават, че пред тях все още стои старият проблем с предубедеността на работодателите към тях. Една от важните мерки в тази насока е да се пречупи нагласата спрямо хората с увреждания, според която те живеят благодарение на социални помощи и да започнем да мислим за тях като за пълноценни трудоспособни хора.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Suzdavat-integrirana-baza-danni-na-horata-s-uvrezhdaniya-295215
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.