Смартфони станаха гидове в "Аладжа манастир"
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 14.11.2011Коментари ()616
© Impact Press Group
Мултимедийна екскурзоводна система функционира от това лято на "Аладжа манастир". Това са смартфони, които служат за гидове в комплекса. Това заяви уредникът на "Аладжа манастир" Валери Кинов. По неговите думи, системата работи на принципа на смартфоните.

"Влиза се в обекта и на определени места, които са акценти в програмата с натискане на съответния бутон се стартира програма, която разказва с текст, звук и картина за функционалното предназначение на всяко едно от помещенията на манастира и историята на проучванията. Аз съм сценарист на програмата и смея да твърдя, че това е нещо ново и уникално защото го няма в нито един музей в България. Както винаги ние сме пионери в използването на мултимедийните технологии", посочи Валери Кинов.

Фирмата, която е изготвила оборудването е известна в Австрия. Тя е съветник на министерството на културата във Виена и е специалист в културния мениджмънт и маркетинга. Валери Кинов добави, че този проект е минал през сесията на Общинския съвет във Варна, където е бил одобрен финансовия план.

"Проблемът беше предизборната обстановка, когато на общинските съветници проблемите бяха съвсем други и мина доста време докато успеем да въведем продукта. Това стана през месец септември, когато все още имаше много посетители. Устройството е наемано 202 пъти", подчерта той. Кинов добави, че трябва да се обръща повече внимание на подобни нововъведения, които макар и по-бавно се изплащат, а не да се търсят само бързи печалби и комерсиализация на културата.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Smartfoni-stanaha-gidove-v-Aladzha-manastir-304514
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.