За втори път във Варна: “Традиционна варненска седянка"
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 21.11.2011Коментари ()918
©
Днес в Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" ще се отбележи празника Въведение Богородично по традиционния начин на забавление в българската култура - седянката, съобщават от варненската митрополия.

"Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон - пътеводител в живота. Старите разказват това, което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет... На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение." Л. Каравелов

Този вид събирания и веселби са изчезнали през средата на миналия век. Сега могат да се видят единствено на сцената, където се показва живота на нашите предци през призмата на актьорското майсторство и хореографията.

Целта на това събитие е да се създаде алтернативно място и начин за забавление на младите хора, които обичат българската фолклорна музика и танци. С този проект свързваме Православието, българският фолклор и съвременната култура.

Духовно-просветният център "Св. Архангел Михаил" организира "Традиционна варненска седянка" с елементи от народната култура и православното християнство, съчетани със съвременните въпроси на семейството и общността. Седянката се провежда за втора поредна година с подкрепата на Община Варна.

Празникът е на 20 ноември - неделя и на 21 ноември - Въведение на Пресвета Богородица в храма - Ден на християнското семейство.

В седянката ще се включат: Ансамбъл за старинна българска музика "Юлангело", Колектив за автентичен фолклор от с. Тополи, Танцова школа "Колеви", доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, Николай Ценкуловски - етнолог, д-р Милен Врабевски - учредител на фондация "Българска памет", доц. Бойчо Бойчев - от ВСУ "Черноризец Храбър", свещеници, психолози, представители на неправителствени организации и др.

ПРОГРАМА

21 ноември 2011 г. - Въведение на пресвета Богородица в храма-празник на християнското семейство

9. 00 ч. Св. Литургия в морски храм "Св. Николай Чудотворец" с участието на вокален Ансамбъл за старинна българска музика "Юлангело"

17. 00 ч. "Урок по родолюбие" по идея на Силвия Димчева представен от клуб "Ценности" при Варненска търговска гимназия в Духовно-просветен център "Св. Арх. Михаил"

18. 00 ч. Концерт на "Точка BG - нови градски песни" в Духовно-просветен център "Св. Арх. Михаил"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-vtori-put-vuv-Varna-Tradicionna-varnenska-sedyanka-306465
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.