Пунктове във Варна и Констанца ще следят за цунами
Автор: Екип Varna24.bg 17:25 / 05.12.2011Коментари ()923
©
Координационни пунктове във Варна и Констанца ще управляват информация за морски гео-опасности по румънско-българската черноморска крайбрежна зона. Това съобщи на пресконференция днес в морската столица доц. Орлин Димитров от Института по океанология към БАН.

Дейностите ще бъдат извършвани в рамките на трансграничен проект на обща стойност 6 000 000 евро, който бе представен днес. Проведена бе и работна среща на учените, изпълняващи проекта, с представители на българските крайморски общини и области, на административни институции и обществени организации, за които проектът е от съществено значение. Партньори са института ГеоЕкоМар (Букурещ), Института по океанология - БАН (Варна), Геологическия институт - БАН (София) и Геофизичния институт (Букурещ).

Основната цел е да бъде изградена единна система за ранно предупреждаване за опасности от цунами по крайбрежието на България и Румъния. Проектът е от изключително значение за сигурността на живеещите и пребиваващите по крайбрежието на България и Румъния граждани, за туристическия бизнес, за сградния фонд и инфраструктурата на всички крайбрежни селища и курорти, както и за имиджа на страната по отношение на осигуряването на по-безопасни условия за живот и бизнес.

По думите на доц. Димитров гео-опасностите се генерират от земетресения и от големи морски трусове. В нашият регион-Западното Черноморие има реална опасност да се появят вълни цунами.

Дейностите, които се включват в проекта са анализ на геоложките данни, поставяне на системата за ранно предупреждаване, изготвяне на база данни за морските и гео-опасности. Последната задача на проекта е да бъде разпространена събраната информация за резултатите до официалните лица и общностите в района, за да се изготви план за действие.

В реално време, чрез основна мрежа ще се изследва и предупреждава за случващото се и за вълни цунами. Мрежата се състои от 5 автоматизирани станции. Три от тях ще бъдат в румънската част, а две пред българското крайбрежие. Те ще бъдат поставяни до 1200 метра морска дълбочина. Станциите ще събират информация за вълните, която ще бъде управлявана от сушата посредством координационните пунктове. Пет екипа, разделени в различни категории ще работят по проекта. Те ще обработват информация за водата, която ще отчитат сензори, като движение, налягане, соленост, скорост и температура. Движението на земната кора по крайбрежието ще бъде измервано от втора мрежа.

В Шабла, Калиакра, Каварна и Балчик също ще бъде разположено оборудване, свързано с дейностите по проекта.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Punktove-vuv-Varna-i-Konstanca-shte-sledyat-za-cunami-310496
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.