Варненският Дворец влиза в сериал
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 10.12.2011Коментари ()1826
© Varna24.bg
Дворецът на културата и спорта ще бъде заснет на филм от германския режисьор Даниел Кьотер. Той вече е изпратил писмо и идвал на място, за да разгледа един от символите край морето у нас - казаха от Двореца на културата и спорта.

Даниел Кьотер прави поредица от ленти за най-емблематичните обществени сгради от миналия век. Вече е снимал в Техеран, Берлин, Детройт, Бейрут. Направил е и филм за близнака на варненския дворец, който е в Лагос. Оттам се насочва към оригинала му във Варна.

ДКС е открит точно на 6 септември 1968 г., а негов проектант е арх. Стефан Колчев, който почина миналата година. Тогава преди 43 г. лентата официално реже първият държавен и партиен ръководител Тодор Живков, при това в навечерието на рождения си ден. Делегация от Нигерия харесала Варненския център на спорта и културата като образец, с който да украси столицата си Лагос. Близнакът е построен 1973 г. в четирикратен мащаб, като задачата е изпълнена от екип начело с автора-проектант арх. Стефан Колчев. Дворецът на народите в Африканския континент обаче е затворен от 1994 г., откакто не работи климатикът му.

Авторът на поредицата за емблематичните сгради на ХХ век Даниел Кьотер сам си прави филмите, проучването и заснимането им.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Varnenskiyat-Dvorec-vliza-v-serial-311724
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.