Безплатно до плажа ще се ходи само пеша
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 12.12.2011Коментари ()4057
© Varna24.bg
Безплатно до плажа ще се ходи само пеша. Това предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които са подготвени от министерството на регионалното развитие. В момента в закона е записано, че всеки има право на безплатен достъп до плажа, без да се уточнява дали е с кола, колело, бъги или с кон. С промените ще се създаде и възможност да се създават изкуствени морски плажове върху публична държавна собственост. Ще може и да се разширяват съществуващи ивици, в т. ч. и чрез отвоюване на територия от морето. Ако обаче морето изяде част от брега и така стигне до частен двор, засегнатият имот ще се отчуждава по реда на Закона за държавната собственост.

Морските плажове ще може да се дават на концесия за срок до 15 години вместо сегашното ограничение от 10 години, предвиждат промените. Пясъчните дюни пък ще бъдат защитени, като отново се върнат в рамките на морските плажове. Освен това пясъчните ивици ще бъдат разделени на групи според това, какво може да предложат на туристите. За различните групи ще има различни изисквания за поддържането им, предлаганите услуги, което пък ще определя първоначалното концесионно възнаграждение или наем. Възможно групиране на морските плажове е например морски плажове в населени места; морски плажове пред курортни комплекси, ваканционни и вилни селища; морски плажове пред къмпинги; морски плажове извън населени места; морски плажове с ограничено ползване, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, околната среда, човешкото здраве, защитените територии.

Както и досега, 50% от плажовете ще трябва да са за безплатно поставяне на чадъри от страна на туристите. Но с промените в закона ще има изискване безплатната зона да има същия достъп до морето както частта с платените чадъри. В момента често безплатни чадъри може да се слагат само на доста отдалечено място от морето. Освен това ще се допуска ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, която не може да заема повече от 2% от активната плажна площ на морския плаж. Целта е да има повече място за плажуване, вместо масички към капанчетата за бира и цаца.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bezplatno-do-plazha-shte-se-hodi-samo-pesha-312032
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.