На българския пазар се продават свободно генно-модифицирани фуражи, според изследване
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 12.12.2011Коментари ()534
©
На българския пазар се продават свободно генно-модифицирани фуражи, без да бъдат специално етикетирани, доказа проведено през ноември 2011 г. изследване на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и екологично сдружение "За Земята". Това се прави въпреки разпоредбите на Закона за фуражите, Регламент (ЕО) 1829/2003 и Регламент (ЕО) 1830/2003, според които при наличие на над 0.9% генно-изменени продукти във фуражите, те трябва да бъдат специално етикетирани.

Направените тестове в лаборатория SGS във Варна са върху пет вида фуражи, произведени в България и съдържащи соев шрот. Използван е генетичният метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждния в момента. В пробата е установено наличие над 5% на генно-модифицирана соя RaundupReady Soya 40-3-2 . Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от тези фуражи.

Според българското и европейското законодателство е следвало продуктите да бъдат етикетирани поради толкова високото съдържание на ГМО. В същото време безопасността на ГМ фуражите е недоказан от науката факт.

Безпрецедентна, дори за Европа, гражданска кампания застана ясно срещу ГМО в България и разбуни духовете. Няколко пъти, под натиска на общественото мнение, политиците бяха принудени да реагират, макар и плахо, за да се стигне до дипломатични промени в законодателството ни. Въпреки тях, продажбата на определени ГМ фуражи е разрешена, но те следва да бъдат етикетирани, за да може купувачът да направи информиран избор дали да ги закупи.

Днес единствена защита на населението и природата на страната ни от заплахите, носещи ГМО, се оказва контролът, осъществяван от няколко държавни организации. В областта на фуражите това е Българска агенция по безопасност на храните, която следва да осъществява и контрол за етикетирането на продуктите, и да поеме отговорността за случая и предотвратяването на следващи такива, казват от (ОЦОСУР) и екологично сдружение "За Земята".

Междувременно стана ясно с писмо от МЗХ, че ГМ фуражи се внасят от трети страни през Румъния и се продават свободно на българския пазар.

Изследването се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз по проект "Създаване на съгласуваност. Търговия за развитие: развитие на Помощи за търговия" (DCI-NSA ED/2008/153-685) и Фонд "Лист по лист", завършват от ОЦОСУР и екологично сдружение "За Земята".


https://www.varna24.bg/novini/varna/Na-bulgarskiya-pazar-se-prodavat-svobodno-genno-modificirani-furazhi-spored-izsledvane-312086
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.