Постоянен арест за последния обвиняем от групата на "близнаците", издирен и екстрадиран от Германия с ЕЗА
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 07.01.2012Коментари ()1004
Нурай Шукри, последният от престъпната група за склоняване към проституция и трафик на хора, ръководена от близнаците Светлин и Красен Иванови вече е в ареста. Варненският окръжен съд (ВОС) днес определи постоянен арест за 34 годишния варненец, който преди два дни бе екстрадиран от Германия с ЕЗА, издадена през есента на миналата година от Варненска окръжна прокуратура (ВОП).

Пресслужбата на съда припомня, че Нурай бил привлечен като обвиняем по мащабното досъдебно производство през юни 2009 година заедно с близнаците Красен и Светлин, с Пейчо Пейчев, Стоян Стефанов, Христо Николов, Марин Йотов, Георги Василев, Иван Ямболов и с Камелия Боева. Престъпното сдружение било създадено да ръководи, контролира и събира парите, спечелени от проституция и разпространение на наркотици във Варна и региона. Нурай, чийто прякор е "Коджата" първоначално бил охранител на близнаците, но с разрастването на престъпната мрежа поел контрола върху сводниците. Част от тях седмично се отчитали на Нурай, като таксата била 70 лв за травестит през зимния сезон и 100 лв през летния. За проституиращите жени съответно се заплащало по 120 лв през зимата и по 150 през лятото. През лятото на 2009 година Нурай напуснал престъпното сдружение и през септември същата година, въпреки, че вече бил разследван по образуваното досъдебно производство напуснал България и се установил в Бохум, Германия. Именно заради отсъствието му от страната материалите за неговото участие в престъпната група били разделени от досъдебното производство. От всички останали участници в престъпното сдружение 8 вече признаха участието си в него и вината си. Те имат влезли в сила присъди, след като ВОС одобри споразуменията с прокуратурата на Светлин, Марин, Камелия, Иван, Георги, Стоян, Христо и на Пейчо за различни по размер и вид наказания. От тази група с висящо пред съда дело е само Красен Иванов, който ще се изправи пред Темида на 24 февруари тази година.

Разследването за участието на Коджата в престъпната група предстои да бъде финализирано. През юни миналата година Нурай е привлечен задочно като обвиняем затова че, в периода октомври 2008 година, до юли 2009 година участвал в престъпното сдружение, създадено за контрол и склоняване към проституция и трафик на хора. Тъй като досъдебното производство и привличането му като обвиняем е започнало преди 1 януари 2012 година, когато започна работа Специализирания наказателен съд, затова и ВОС е компетентен да се произнесе по мярката за неотклонение на обвиняемия Шукри. Преценката на всички събрани доказателства в хода на досъдебното производство води съда до обоснования извод, че Нурай е съпричастен към дейността на престъпната група. Наказанието, което законът предвижда за това престъпление е от 3 до 10 години "лишаване от свобода". Реална е и опасността мъжът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Аргументите за този извод се опират на факта, че още в началото на следствените действия той е напуснал пределите на страната. Бил е обявен за общо държавно издирване и едва след ЕЗА, издадена от ВОП през октомври миналата е установен в Германия, и екстрадиран преди 2 дни в България.

Днес стана известно, че спрямо Шукри има и висящо досъдебно производство на Районна прокуратура Девня, за престъпление, извършено през 2009 година. Според ВОС, в настоящия момент за Нурай Шукри правилна и законосъобразна може да бъде единствено най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража". Определението може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 17 януари 2012 година.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Postoyanen-arest-za-posledniya-obvinyaem-ot-grupata-na-bliznacite-izdiren-i-ekstradiran-ot-Germaniya-s-EZA-318293
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.