Глад за статистически данни по региони
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 10.01.2012Коментари ()669
Бизнесмените в страната и чужбина все повече се интересуват от статистическите данни за състоянието не на България като цяло, а на нейните региони, посочиха от Националния статистически институт. Засега обаче във фокуса на статистическото наблюдение попадат прекалено малко фирми от региона, за да може на база информацията от тях да се съставят адекватни изводи. По думите на шефа на териториалното статистическо бюро Деян Славов около 350 дружества от Варненско участват в ежемесечните анкети на НСИ за състоянието на бизнес климата. За да се направят достоверни анализи, трябват поне 1000 фирми, добави той. Статистиците се надяват тепърва да разширят тази дейност след преминаването на електронен режим за попълване на анкетите за бизнес климата и възможността по този начин да се обхванат повече обекти на изследване.

Председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков пък посъветва статистиката да се обръща към представителите на реалната икономика, когато решава какви изследвания да прави, за да чуе от какви данни имат нужда те в работата си. Всички изследвания и анкети към бизнеса до края на годината ще станат електронни, обещаха от Националния статистически институт.

От статистиката посочиха, че през 2012 г. ще се ориентират предимно към бизнеса, отчитането на неговите нужди от информация и по-удобното й набиране. Именно заради това ще се наблегне на предоставянето на електронни услуги и подаването на данни от страна на фирмите посредством интернет. Положителният прием от страна на бизнеса на електронните услуги личи и от данните за това колко дружества са се възползвали от възможността да си подадат онлайн годишните отчети. В първата година от въвеждането на услугата това направиха 33% от фирмите, следващата година техният дял беше 50%, а през миналата година 85% от дружествата използваха интернет формите, посочи шефката на НСИ Марияна Коцева.

Силен интерес към онлайн анкетите

От началото на месеца от кол центъра във Варна тръгна и новата услуга за бизнеса, чрез която собствениците на фирми могат да попълват месечни анкети за условията на икономиката по електронен път. До момента данните сочат голям интерес от страна на дружествата, като от селектираните 3230 фирми до вчера анкетата са попълнили 48%. Останалите ще имат възможността да направят това до края на работния ден днес. Данните от първото електронно анкетиране ще бъдат оповестени най-късно на 27 януари.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Glad-za-statisticheski-danni-po-regioni-318985
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.