В три варненски гимназии започна изучаване на китайски език
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 11.01.2012Коментари ()1793
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПЧЕ "Йоан Екзарх":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
1 ЕГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Учениците на I ЕГ, Математическа Гимназия "Петър Берон" и ГПЧЕ "Йоан Екзарх" вече изучават китайски език. В момента предметът се преподава като СИП преди или след часовете, в зависимост от смяната на учениците. В Математическата Гимназия тяхната бройка е 70, в Английската гимназия - 50.

През втория учебен срок ще стартира и обучението в ГПЧЕ. Още миналата година бе подписано споразумение между община Варна, от зам.-кмета К. Базитов и г-н Дзън Сиенхун втори секретар завеждащ отдел въпроси на образованието към посолството Китай. В основата на идеята е журналистът Велин Пасков, който близо две години е работил в Българската редакция на радио Китай в Чужбина - Пекин.

Преподавателите са китайски учители доброволци, специализирали преподаване на китайски език на чужденци. Двете преподавателки Джоу Дзиао и Уанг Ли са изуичавали български език в продължение на близо една година преди да пристигнат във Варна. В момента те преподават на смесени групи ученици от IX до XI клас. Интересът към изучаването на Китайски език във Варна нараства в отражение на световните тенденции. В момента това е един от най-изучаваните езици в международен мащаб. За неговото все по-голямо разпространение несъмнено допринася развитието на китайската икономика и навлизането й на европейския пазар и в частност - българския.


https://www.varna24.bg/novini/varna/V-tri-varnenski-gimnazii-zapochna-izuchavane-na-kitaiski-ezik-319139
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.