Уникален онкоцентър за 18 млн. лв. създават във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 23.01.2012Коментари ()3795
©
МБАЛ "Св.Марина спечели проект по Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 18 млн.лв. за създаване на модерен център за лечение на онкологични заболявания. Преди дни в Министерство на здравеопазването започна и провеждането на тръжни процедури за избор на доставчици на оборудването за бъдещия референтен център, с което се слага началото на практическата реализация на проекта.

Предвижда се в новия център, който засега няма аналог в страната, да заработят два най-съвременни линейни ускорителя, през които да преминават напълно безплатно всички пациенти с онкологични заболявания, постъпили в МБАЛ "Св.Марина" ЕАД - Варна. Очаква се това да е най-голямата инвестиция за Варна и региона през 2012 г., която ще допринесе за спасяването на много човешки животи, избягването на инвалидизацията и подобряването качеството на живот на пациентите с тази тежка диагноза.

Проектът за изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център Св.Марина е естествен резултат от стратегията на МБАЛ "Св.Марина" ЕАД - Варна за въвеждане на най-съвременните медицински технологии в услуга на обществото. Заедно с другото уникално за страната оборудване в болницата като ПЕТ/СТ (позитронно-емисионен компютър томограф), 128-срезов компютърен томограф, ЯМР, дигитален рентген, ангиографски лаборатории и т.н. ще се постигне затваряне на цикъла за точно и навременно диагностициране с подобаващо адекватно лечение на най-тежкото социално-значимо заболяване.

 

 

 

 

 

 

 

Най-новото допълнение в иновационния план на болницата за 2012 г. е откриването на Лаборатория по молекулярна патология. В нея ще се извършват уникални изследвания в областта на онкологичната генетична диагностика за ранно откриване и стадиране на тези онкологичните заболявания. Ще се наблюдават молекулярните маркери EGFR, KRAS и BRAF, необходими за провеждане на таргетна системна персонализирана терапия особено при пациентите с колоректален карцином, недребноклетъчен белодробен карцином и с малигнен меланом.

Това е поредния голям успех, който реализира целите на правителствената политика в областта на болничното здравеопазване и националната здравна стратегия. Завършеният цикъл на предоставянето на медицинските услуги ще позволи комплексна диагностика и ефективно лечение - поредната стъпка към успеха в битката с онкологичните заболявания, изразяващ се в намаляване на заболеваемостта, инвалидността и смъртността в региона и страната.




Още по темата: общо новини по темата: 12
31.01.2012 »
17.01.2012 »
09.01.2012 »
14.12.2011 »
12.12.2011 »
07.12.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalen-onkocentur-za-18-mln-lv-suzdavat-vuv-Varna-322766
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.