Процедурите за стадион и парк във "Владиславово" тръгват през март
Автор: Екип Varna24.bg 14:57 / 24.01.2012Коментари ()1015
Плановете за концесия на паркинга до община Варна ще тръгнат на нов глас. След като те няколко пъти удряха на камък, кметската администрация отново умува параметри за сделката.

Миналата година предишният Общински съвет така прекрои концесионния договор, че единствената фирма, изявила мерак да строи и експлоатира паркинга, се отказа на финалната права. Тя се оттегли от проекта само ден преди да изтече 3-месечният срок за подписването на контракта. Водени от опасенията да не зейне нова "дупка" в центъра на Варна, местните депутати се впуснаха да искат гаранции за градежа на съоръжението и толкова протакаха процедурите, че отказаха кандидатите. Така бе спъната инвестиция от близо 8 млн. лв. за паркинг на 4 нива - 3 подземни, всяко от които с по 103 места, и едно надземно - с 92. Какви ще бъдат параметрите на новото предложение на администрацията, тепърва ще стане ясно. Сделката обаче има за цел да предложи решение на големия проблем с паркирането в централната градска част.

Междувременно вече са окомплектовани документите за концесиите на стадиона и парка във "Владиславово". Съгласно процедурите кандидатите ще могат да подават оферти през март.

Проектът за стадиона чака своя ход още от 2004 г. Според разчетите заедно с обслужващата инфраструктура инвестицията ще бъде минимум 10,5 млн. лв. През първите 5 години след гратисния период концесионните плащания ще бъдат 4% от брутните приходи, но не по-малко от 16 000 лв., а през останалия период - 8%, но не и под 32 000 лв. Сделката за срок от 25 години гарантира условия за спорт във "Владиславово". Възможности за развлечение пък трябва да предложи районният парк. От увеселителния комплекс в местната хазна ще влизат годишно само 4% от брутните приходи от експлоатация, но минимумът не може да падне под 16 000 лв. Застрояването на парка пък не трябва да надхвърля 2% от територията му, гласува ОбС.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Procedurite-za-stadion-i-park-vuv-Vladislavovo-trugvat-prez-mart-323065
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.