Условна присъда за измамник, дал стари пари на поляци до Делфинариума
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 31.01.2012Коментари ()826
©
1 година условно наказание за измама на чуждестранни туристи с излезли от употреба банкноти - това постанови Районен съд - Варна по отношение на 56-годишния Й. Проданов.

Той бе признат за виновен, че на 8 юли м.г. край Делфинариума измамил двама полски туристи и им нанесъл имотна вреда в размер на 200 евро. Поляците, заедно със семействата си, искали да влязат за представление в Делфинариума, но не разполагали с български левове, затова се оглеждали за обменно бюро. Към тях се приближил подсъдимият, който на "развален" руско-полски език ги въвел в заблуждение, че е служител на развлекателния комплекс и се занимава именно с обмен на валута. Тъй като туристите бързали да закупят билети за започващото представление те дали на подсъдимия 200 евро, а той извадил от джоба си множество банкноти в различни валути и веднага им ги обменил срещу 400 лв. От служителката на билетната каса туристите разбрали, че банкнотите са стара емисия от 1993 г. и са негодно платежно средство. На следващия ден потърпевшите полски граждани решили отново да отидат до Делфинариума и да потърсят измамника. Те забелязали 56-годишния мъж на същото място, облечен в същите дрехи, хванали го и го завели до открития бар в комплекса, откъдето била сигнализирана полицията.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало. Делото във Варненския районен съд бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. На 56-годишния Й. Проданов бе наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. Присъдата на ВРС подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uslovna-prisuda-za-izmamnik-dal-stari-pari-na-polyaci-do-Delfinariuma-325065
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.