Заснеха единствения засега в света жив жълторозов леопард
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 14.04.2012Коментари ()3744
©
Леопардите не могат да променят петната си, но явно могат да си сменят цвета. Африканските леопарди нормално имат тъмножълта кожа с черни петна. В южноафриканския резерват "Мадикве", обаче, е забелязан мъжкар с "ягодово" оцветяване на козината, казва статия на Кристин Дел'Аморе в "Нешънъл джиографик".

Туристите от време на време са виждали необикновеното животно, но наскоро фотографът и водач на сафарита Деон де Вилиерс изпрати фотография до експертите на базираната в САЩ организация за опазване на дивите котки "Пантера", за обяснение на странно оцветяване на хищника.

Президентът на "Пантера" Люк Хънтър предполага, че леопардът има еритризъм - слабо проучено генетично състояние, което причинява или свръхпроизводство на червени пигменти, или недостатъчност на тъмни пигменти. "Това е наистина рядкост - не ми е известен друг достоверен случай при леопардите - каза Хънтър - изненадващо е, че не е заснет по-рано, тъй като явно е свикнал с моторните превозни средства".

Еритризмът е рядък при месоядните, той се проявява най-вече при миещите мечки, евразийските язовци и койотите, поясни Люк Хънтър: "Има в музеите някои кожи от петнисти леопарди и някои меланистични образци, т. е. черни пантери, при които се наблюдават червеникави полутонове, но те вероятно се подчертават поради избеляването на кожите". Меланизмът е извънредно оцветяване в чернен или почти черен цвят на кожата, козината или оперението на някои животни. Светлият леопард, според Хънтър, изглежда здрав и явно не страда поради своята розовееща окраска.

Оцветяването му продължава да му осигурява маскировка при дебнене. Леопардите разчитат на петнистата си кожа, за да се приближат до жертвата, преди да й скочат, което предпочетат да правят от дистанция не по-голяма от 4 метра.

Според Хънтър голяма опасност за жълторозовия леопард представляват дивечовите ферми около резервата "Мадикве". Ако звярът напусне границата на резервата, ще изгуби защитата му и ще стане законен обект на преследване от ловците на трофеи, каквато е съдбата на много леопарди.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Zasneha-edinstveniya-zasega-v-sveta-zhiv-zhultorozov-leopard-344582
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.