Мечтата на българката да бъде булка отива в историята
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 03.10.2012Коментари ()694
© Impact Press Group
Мечтата на българката да бъде булка отива в историята. Жените у нас все по-рядко минават пред олтара, защото не считат брака за необходимост. Това сочат данни от Националната стратегия за младежта 2012-2020. 

"Ако доскоро жените в по-голяма степен се обявяваха в подкрепа на брака, то сега мнозинството и от мъжете, и от жените пренебрегват институцията на брака в еднаква степен", пише в документа. В резултат на тази тенденция силно нараства и броят на новородените извънбрачни деца.

Едва когато навършат 32 години пък, болшинството млади мъже напускат родния дом у нас. При дамите средната възраст
е 28 години, сочат още данните от доклада. Основната причина за дългото съжителство на младежите с родителите е липсата на финансова възможност да си купят жилище или да плащат наем. Интересът сред младите хора към четенето се срива. Интернет измести книгата като форма за прекарване на свободното време. Сериозни книги четат едва 16% от учениците, 29% от студентите, 13% от работещите и 8% от безработните младежи у нас. Почти всеки пети млад човек изобщо не притежава четива в дома си. Притеснително е също, че 45 на сто от младите изобщо не са спортували през последната година.

Междувременно обаче 80% от младежите между 15 и 24 години сърфират ежедневно в нета. Тревожен е и фактът, че всеки осми млад човек има намерения в обозримо бъдеще да емигрира. Над една четвърт от младите хора в страната определено проявяват интерес към временна трудова миграция в чужбина.

Продължава да нараства и делът на младите хора, които употребяват алкохол, като през 2011 г. той достига 38,7 на сто от хората на възраст между 15 и 24 години. Тийнейджърите пушачи пък са се увеличили с около 10 на сто за последните 2 години. Двойно са нараснали и младежите, употребяващи наркотици. През миналата година те са били 6.6 на сто, спрямо 2010 г., когато са били едва 3%.

Стряскащи са и данните за броя на осъдените младежи у нас. Над 20 000 млади хора са получили осъдителна присъда през 2011-а, което съставлява 50.8 на сто от общия брой на всички осъдени лица. Обикновено това са тийнейджъри, които рано са отпаднали от училище или са лишени от родителски надзор. Според данните от проучването върху 10% от младите хора не се упражнява родителски контрол.


Източник: в. "Монитор"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Mechtata-na-bulgarkata-da-bude-bulka-otiva-v-istoriyata-384957
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.