Изложба за Балканската война бе открита в Парк-музей "Владислав Варненчик"
Автор: Екип Varna24.bg 08:41 / 04.10.2012Коментари ()804
©
Изложбата "Балканската война в творчеството на големите български майстори" бе открита в Парк-музей "Владислав Варненчик"

Картините са подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, чиито филиал е "Парк-музей Владислав Варненчик".

Изложбата е част от инициативите по повод 100-годишнината от Балканските войни. Художествените произведения на едни от най-изтъкнатите и популярни майстори на четката - Борис Денев, Петър Морозов, Александър Мутафов, Симеон Велков и Ярослав Вешин представят атмосферата на войната.

В годините на Балканските войни (1912 - 1913) част от тях са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци. Националният военноисторически музей, съхранява в своите фондове почти всичките им произведения, рисувани по фронтовете на водените от България войни.

Картините гостуват за първи път във Варна и ще останат в музея до 21-ви ноември.

На откриването Емилия Петкова - директор на музея представи и новите експонати, включени в зала "Петър Димков" на постоянната експозиция - фототипно копие на дневника за бойния път на 15 рота от 38-ми пехотен полк, чиито командир е бил поручик Димков, удостоверение от жители на Серски окръг, Македония, потвърждаващо, че баща му Иван Хаджидимков е участвал в църковно-освободителното движение през 1876 г. и други лични вещи на Лечителя.

Сред гостите на събитието бяха заместник кметът на район Вл.Варненчик - Сашо Попов, г-жа Станка Димитрова - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна, майор Валентин Иванов, почетния консул на република Словакия г-жа Едита Благоевова, много колеги и приятели на музея.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izlozhba-za-Balkanskata-voina-be-otkrita-v-Park-muzei-Vladislav-Varnenchik-385216
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.