Експерти взеха 3 проби морски води от мястото на замърсяване на морето
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 16.10.2012Коментари ()1112
Днес експерти от Басейнова дирекция за Черноморски район, РИОСВ Варна и Регионална здравна инспекция - Варна извършиха проверка по сигнал за изтичане на замърсени води от Шокъровия канал в морето. Проверени са двата приливника на канализацията - пред Морско училище и Зоокъта, където не е установено замърсяване с отпадъчни води.

Вероятният източник за замърсяване водите на канала е възникнала авария на магистрален водопровод по бул."Хр.Смирненски" във Варна. Около 8,30 ч. днес, екипите на "ВиК" Варна са започнали източване на водопровода в Шокъровия канал. През първите 2 часа залпово са изтекли около 360 куб.м. води като нормалния дебит на Шокъровия канал е надвишен с 50%. Източването на водопровода е прекратено, но вследствие на повишения отток на канала са извлечени утайки, достигнали морето.

Взети са 3 проби морски води - от мястото на заустване на Шокъровия канал в морето, от мониторинговия пункт и душовете с минерална вода в района. Резултатите ще бъдат анализирани и представени на обществеността.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Eksperti-vzeha-3-probi-morski-vodi-ot-myastoto-na-zamursyavane-na-moreto-387987
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.