Утвърдиха два нови образеца на български лични документи
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 19.12.2012Коментари ()571
©
Правителството утвърди нови образци на два от видовете български лични документи. Това са свидетелството за управление на МПС и Картата за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза. Промените са наложени от изменения в европейски директиви и вече намериха своето отражение в Закона за българските лични документи и в Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България от гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства.

В свидетелството за управление на МПС, без да се засягат изискванията за изработването му, думите Европейска общност ще бъдат заменени с Европейски съюз и ще бъдат въведени двете нови категории за управление на превозно средство - АМ (мотопеди) и А2 (мотоциклети).

Картата за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза се отнася за продължително или постоянно пребиваващ член на семейството на гражданин на ЕС, който не е гражданин на ЕС и който е упражнил правото си на свободно придвижване. Тя ще осигури категорична разпознаваемост на документите за пребиваване на гражданите на трети страни, които се ползват от съюзното право на свободно придвижване в качеството им на членове на семейството на гражданин на ЕС, и ще бъде ефективна гаранция за безпрепятственото ползване на това право.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Utvurdiha-dva-novi-obrazeca-na-bulgarski-lichni-dokumenti-403650
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.