Цените на гарсониерите във Варна тръгнаха надолу
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 08.01.2013Коментари ()1337
© Varna24.bg
Гарсониерите, разположени в периферните комплекси на Варна и Бургас, за последната година са поевтинели с около 5 на сто. Това сочат данните на сайтовете за имоти.

Спадът на цените идва въпреки съживяването в търсенето на евтини едностайни, намиращи се в квартали по-далеч от центъра на големите градове.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ при панелните едностайни винаги пазарът е бил раздвижен. Причината е, че хората, които не искат да направят компромис с мястото, са готови да го направят за типа на сградата казва брокерът.

"Търсенето за този тип жилища продължава и за това, защото се купуват реални квадратури. Най-предпочитани остават най-евтините апартаменти. Избягват се имоти на първи или последен етаж. Дори цената да е ниска, много от купувачите не искат ида чуят за подобни апартаменти", уточнява Пандов.

"Принципно панелните жилища и най-вече гарсониерите са на прилична цена и дори банките отпускат ипотеки за част от цената им при сделката", смята Даниела Грозева от "Веда корект". "Този вид имоти, освен че предлагат реална квадратура, при тях има възможност и за преустройства и усвояване на немалките площи на балконите. Предпочитат ги хората с по-малко пари.

Определено винаги има търсене за панелки.

От по-големите областни центрове в страната най-голямо поевтиняване от около една десета при панелните гарсониери има в Плевен и Русе, сочи още статистиката. Най-евтиното едностайно жилище в крайдунавския град се продава за 11 900 евро, а в Плевен - за 11 000 евро.

В Бургас най-малко пари за панелен едностаен - 17 000 евро, се искат за имот в "Меден рудник". Най-скъпо - за 42 000 евро, се оферира жилище в кв. "Изгрев".

Във Варна минималната цена за жилище от същия тип е 13 500 евро и е за имот на последен етаж в кв. "Вл. Варненчик", максималната е 40 000 евро.

В Пловдив цените в сегмента варират от 11 000 до 28 000 евро. Най-високата е за жилище от 48 кв.м в кв. "Въстанически", а най-ниската за имот в кв. "Изгрев".

Извън София лидер по предлагане на панелни гарсониери с 250 оферти е Варна, а след нея се нарежда Пловдив - с 230. По стотина са предложенията в Плевен и Русе.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Cenite-na-garsonierite-vuv-Varna-trugnaha-nadolu-407015
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.