Франция започна военна интервенция в Мали
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 12.01.2013Коментари ()460
©
Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че армията е започнала военна интервенция в Мали, съобщи Reuters. Според министерството на отбраната на Мали Франция, Нигерия и Сенегал оказват помощ на правителствените сили в африканската страна в борбата им срещу ислямистките бунтовници.

"Днес на място имаме партньори от Нигерия, Сенегал, Франция и други, за да ни окажат помощ", каза началникът на кабинета в министерството на отбраната Умар Дао по време на пресконференция. Той не предостави допълнителна информация.

"Екипът ни ще определи каква точно помощ ще ми осигурят", допълни той.

Според френския президент операцията ще продължи колкото е необходимо. Оланд допълни, че според резолюциите на Съвета на сигурност на ООН Франция действа в съответствие с международното право.

Външният министър Лоран Фабиюс обяви, че в петък френската бойна авиация е нанесла въздушни удари в Мали в подкрепа на правителствените части, опитващи се да спрат настъплението на юг на ислямистки бунтовници, контролиращи северните територии. Той допълни, че доколкото му е известно, Франция е единствената страна, подпомагаща засега с военни средства властите в Мали.

Британското външно министерство официално обяви, че подкрепя провежданата от Франция операция.

Президентът Траоре поиска помощ с писмо до Оланд и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. В четвъртък вечер веднага бе свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН, приключило с призив за бързо изпращане на международни сили в района.

В петък сутринта френският президент заяви пред дипломатическия корпус, че "сме изправени пред брутална агресия, заплашваща съществуването на Мали , Франция не може да приеме това и сме готови да спрем терористичната офанзива, ако тя продължи". Той уточни, че това ще стане само в рамките на резолюцията на ООН, която се тълкува от френски дипломати като разрешаваща подобна френска операция.

Още в четвъртък вечер обаче на фронтовата линия в Мали - на около 700 км от столицата Бамако - се говореше, че френските части вече са в страната. Става дума за района на Севар в близост до голяма военна база с летище.

Германското списание "Шпигел" съобщи, че се вижда как на пистата кацат и излитат военни транспортни самолети Transall и бойни хеликоптери, но не може да се види дали са френски.

Севар е напълно закрит за журналисти, но местни жители съобщават, че са видели френски командоси в града. Френски военни инструктори има в Мали от няколко седмици по програма за обучение на частите на Мали в централния град Сегу. Армията на страната обаче е зле въоръжена и деморализирана, а ислямистите контролират територия с площ колкото Франция и Испания, взети заедно.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Franciya-zapochna-voenna-intervenciya-v-Mali-407987
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.