Проверяват как се реализират варненските висшисти
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 15.01.2013Коментари ()550
© Varna24.bg
Сметната палата ще проверява как завършилите висше образование се реализират на пазара на труда. Това каза на пресконференция председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Одитът ще е в Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Националната агенция за оценяване и акредитация.

Ще бъдат проверявани осем университети - техническите университети в София и Варна, медицинските университети в София и Пловдив, Аграрният университет в Пловдив, университет "Асен Златарев" в Бургас, Великотърновският университет, икономическият университет във Варна.

"Това е една мащабна задача, която ще даде пълна картина на проблема с реализацията на завършилите висше образование", коментира проф. Димитров.

"Целта е да видим има ли задоволителен резултат от разходването на публични средства в тази насока, т.е. това което харчи държавата чрез различни институции дали постига резултат, на пазара на труда има ли добри специалисти", заяви проф. Димитров и допълни: "Да видим дали инженерите карат таксита или са сервитьори. Дали се реализират на пазара на труда в чужбина. Дали държавните университетите поддържат специалности, от които обществото няма потребност".

Години наред държавните висши учебни заведения бяха извън обхвата на Сметната палата, коментира зам.-председателят на палатата Цветан Цветков. Той заяви, че при заверките на годишните финансови отчети на университетите са открити много сериозни слабости, най-вече с начина на заприходяване и управление на техните активи.

"Те се отнасят с известна академична небрежност по начина на управление и отношението си към активите, с които разполагат, а така също и с начина на събиране и управление на приходите от различни дейности. Университетите са второстепенни разпоредители към Министерството на образованието и получават много сериозни финансови ресурси", коментира Цветков.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Proveryavat-kak-se-realizirat-varnenskite-visshisti-408660
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.