Депутат: Варна ще има нощен център за младежи с тежки увреждания по ирландски модел
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 23.01.2013Коментари ()720
Нощна грижа за младежи с тежки увреждания - тази нова социална услуга ще бъде открита в община Варна със съдействието на народния представител от ГЕРБ Лилия Христова.

Необходимостта от откриването на такъв център в морската столица се коментира от години. Последно темата бе повдигната в края на 2012 г. по време на дискусия, посветена на Международния ден на хората с увреждания. Тя премина под мото "Подкрепа на обществото и местната власт за семействата, отглеждащи и обгрижващи деца и лица с увреждания", по инициатива на Лилия Христова.

Броени дни по-късно проектът за нощен център вече е в ход, благодарение на конструктивния диалог между Валентина Симеонова - зам.-министър на Министерството на труда и социалната политика, зам.-кмета на Варна доц. Христо Бозов и народния представител от ГЕРБ Лилия Христова.

"Социалното министерство ползва ирландския опит в това направление, а осигуряването на нощна грижа за младежи с увреждания ще бъде пилотен проект за Варна", обясни г-жа Христова.

В момента се обсъждат параметрите на услугата - брой места, възраст и т.н. По всяка вероятност услугата първоначално ще обхване хора на възраст на около 25 г., с перспектива за развитие и намаление на възрастта.

"Преди около година обсъждах тази идея с министър Тотьо Младенов и доц. Бозов и получих пълно разбиране от тяхна страна, но бе нужно технологично време за реализацията на проекта за нощен център. След един разговор със зам.-министър Симеонова, както се казва "от една дума", тя за две седмици даде ход на идеята и възможност за включването на центъра в бюджета на морската столица за 2013 г. Така към уникалната социална програма на община Варна, която от години е модел за работа на други общини, ще бъде прибавена и така нужната нощна грижа за младежи с увреждания. Ще продължим да работим за откриване на нови допълнителни услуги в помощ за хората с увреждания, използвайки възможностите и на оперативните програми", сподели Лилия Христова.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Deputat-Varna-shte-ima-noshten-centur-za-mladezhi-s-tezhki-uvrezhdaniya-po-irlandski-model-410690
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.