Във Варна представиха проекта за изграждането на пречиствателна станция на "Златни пясъци"
Автор: Екип Varna24.bg 16:07 / 30.01.2013Коментари ()1506
Проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. "Златни пясъци" бе представен във Варна. Основната цел на проекта е належащата реконструкция и модернизация на съществуващата ПСОВ - Златни пясъци, която ще осигури необходимата степен на пречистване на отпадъчните води в агломерацията, каза пред журналисти инж. Златка Танева, ръководител на проекта.

Проектът е на обща стойност 48 069 312 лв. и се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България. Изпълнението му ще се реализира на два етапа. Първият етап включва техническа помощ за постигане на пълна проектна готовност за разширение, реконструкция и модернизация на ПОСВ к.к. "Златни пясъци". Във втория етап ще бъде изпълнен инвестиционният проект (строителство). Крайният срок, предвиден за осъществяването на проекта, е 20.03.2015 г.

Реализацията му ще спомогне за осигуряване на необходимото пречистване чрез реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ - Златни пясъци, по - строго пречистване на отпадъчните води от агломерацията, предотвратяване замърсяването на водоприемника Черно море, частично изграждане и реконструкция на канализациионната мрежа СО "Ален Мак". Като цяло проектът ще има положителен ефект и принос за повишаване качеството на живот и привлекателността на курортния комплекс "Златни пясъци", както и за подобряване на условията за развитие на туристическия сектор по Черноморското крайбрежие.

Към момента в к.к. "Зл. Пясъци" функционира пречиствателна станция за отпадни води, която е изградена преди повече от 25г. и пречиства битовите отпадъчни води генерирани от териториите на курортите "Златни Пясъци", СО "Ален мак", "Чайка" и ВК "Ривиера".

Източник: Радио "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-predstaviha-proekta-za-izgrazhdaneto-na-prechistvatelna-stanciya-na-Zlatni-pyasuci-412425
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.