Расте напрежението преди избора на инициативен комитет на протеста
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 21.02.2013Коментари ()1527
© Bulfoto
Часове преди насрочената среща за избор на инициативен комитет на протестиращите, расте напрежението и недоволството спрямо хората, които от дни сами се сочат за организатори на гражданското недоволство. На топа този път е заложен директно и соченият за лидер на протеста бивш футболист Иван Петров. Той вече се опита да оглави инициативния комитет, но срещна недоволството на гражданите, които изригнаха, че това е станало тайно и непрозрачно. Заради това се стигна до идеята за среща днес на всички протестиращи, на която да бъде избран легитимен комитет.

Недоволството срещу "стария" основно е породено от факта, че болшинството от участниците в него са партийно обвързани. Днес във фейсбук-страницата на протеста бяха публикувани официални документи от ЦИК. Целта е хората да видят, че Иван Петров на последните местни избори е бил кандидат за кмет на Варна от Българска национално-радикална партия. На по-предни избори пък е бил кандидат за общински съветник от ВМРО.

Също е изнесена информация за партийната принадлежност и на други самозванци от "стария" комитет като Калина Павлова, Кънчо Бонев и т.н.

Събранието на протестиращите беше насрочено за днес от 16:30 часа в зала "Пленарна" на сградата на общината. Днес обаче се оказа, че залата е била предварително ангажирана за друго мероприятие. От къде идва объркването не става ясно. Но събранието на протестиращите ще бъде проведено в същия час, но в градинката до общината. Ранния час - 16:30, също поражда недоволство сред коментиращите във фейсбук. Според тях това е направено нарочно, тъй като по това време много от протестиращите все още са на работа. Така самозванците искали да си се изберат отново за членове на инициативния комитет.

Напрежение има и между членовете в самия "стар" инициативен комитет. На снощния протест Кънчо Бонев окупира микрофона и закъснелия Иван Петров се чудеше как да го изтръгне от ръцете му. Първоначално сподвижници от агитката на Петров му набутаха в ръцете мегафон, като идеята беше с него да надвика Бонев, чийто глас се носеше от тонколоните. Ексфутболистът обаче прецени, че ще му е по-лесно да избута Бонев от микрофона. Вече заел централното място на трибуната Петров съобщи за часа и мястото за свикване на събрание на протестиращите, което да избере инициативен комитет и да излезе с общи искания.

Въпреки, че все още не беше избран за член на комитета Петров говореше от негово име - как всички комитети в страната ще се обединят и ще искат свикване на Велико народно събрание и промяна в Конституцията на България, която да смени политическия модел. Тоест не партиите да влизат в парламента, а гражданите да излъчват свои представители. Нещо, което беше прокламирано от протестите и в другите градове от страната.

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 341
07.09.2023 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
01.04.2016 »
27.11.2015 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Raste-naprezhenieto-predi-izbora-na-iniciativen-komitet-na-protesta-417401
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.