Магистърска програма на ВСУ ще подготвя експерти в областта на културното наследство
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 21.03.2013Коментари ()991
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Опазването на културното и архитектурното наследство в България, е дейност със 120 годишна история. Достойна възраст, зад която се крие богат и разностранен път на развитие. Въпреки това в страната ни липсват образователни програми, които да подготвят кадри в тази важна област, чието значение нараства в условията на глобалното общество и стимулиране на културната идентичност и многообразие.

Нуждата от подготвени експертни кадри в областта на опазване на културното наследство се определя, както от работата на държавната и местните администрации, така и от все по-нарастващите потребности от квалифицирани екипи за разработване на проекти за консервиране и ревитализиране на архитектурните паметници и при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Воден от мисията си да предлага адаптиран към потребностите на пазара на труда образователен продукт, Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" разработи програма за обучение на магистри в областта на опазване на културното наследство.

С разкриване на програмата се създават възможности за обучение на експерти в една специфична сфера на устройството на територията и архитектурата. Подкрепата на Министерството на културата на Република България ни дава основание да определяме тази програма като обществено значима, перспективна и съответстваща на новата Националната стратегия за културата, споделя ръководителят на програмата проф. д-р арх. Росица Никифорова.

Успешно завършилите курса на обучение придобиват висока квалификация в широк спектър от дейности, свързани с недвижимото културно наследство - експертизиране, проучване, проектиране, мониторинг, превенция и поддържане.

Освен авторитетни български преподаватели в програмата участва и екип на Политехника Милано, ръководен от проф. Маурицио Бориани. Италианският екип, който ще работи с българските студенти е с богат опит в експедиции по опазване на обекти от културното наследство по целия свят (Лаос, Пакистан, Виетнам, Египет, Италия, Албания).

Наред със стремежа на ВСУ"Черноризец Храбър" да предоставя качествени знания и да защитава с всяка своя програма присъдените му европейски знаци за качество и признаване на образованието в Европа - ECTS Label и DS Label, университетът е отговорен за развитието и просперитета на страната. С обучението на висококвалифицирани експерти в опазването на архитектурното наследство България ще затвърди достойното си място в националната и европейската културна история.

Обучението в магистърската програма "Опазване на културното наследство" включва усвояване на традиционни и съвременни методи за опазване и ревитализиране на културното наследство - консервация, реставрация, адаптация, реконструкция, модернизация, реновация, конверсия и др.

Завършилите магистри намират реализация в местните и централни органи на управление, в научните институти, в Националния институт за недвижимо културно наследство, в регионалните центрове по консервация и реставрация, в сферата на образованието, в музеите, в туризма, във фондации и неправителствени организации, граждански и браншови организации, чиито предмет на дейност е свързан с опазване на културното наследство, в специализирани медии и като участници в екипи за проектни и научни изследвания за архитектурно и урбанистично опазване, при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Успешно завършилите получават квалификация "магистър по опазване на културното наследство".

В магистърската програма могат да се включат дипломирани магистри или бакалаври - архитекти и инженери. Срокът за записване е 31 март 2013 г.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Magisturska-programa-na-VSU-shte-podgotvya-eksperti-v-oblastta-na-kulturnoto-nasledstvo-422631
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.