С милиони левове променят облика на два района в "Аспарухово" и "Левски"
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 22.03.2013Коментари ()1004
© Varna24.bg
Два района във варненските квартали "Аспарухово" и "Левски" вероятно ще променят облика си през следващия програмен период. Общински съветници дадоха зелена светлина те да бъдат включени в списъка с приоритетните обекти, които ще кандидатстват за финансиране през следващия програмен период по оперативна програма програма "Регионално развитие", предаде Дарик.

Единият проект включва рехабилитация на ул. "Мара Тасева" и основен ремонт на бул. "Първи май" заедно с прилежащата улица към онкоболницата. Освен това ще бъдат изградени пешеходни пасарелки, детски площадки, градинки, както и велоалеи. Приблизителната стойност на проекта е 8 млн. лева без ДДС, поясни пред съветниците от комисиите по архитектура и европейски въпроси инж. Стоян Димитров, шеф на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Проектирането ще струва около 192 000 лева.

След реконструкцията ще се реши и проблемът на бул. "Първи май", в района около спортните игрища, който след обилен валеж са под вода. "Мястото е водосбор от околните улици и водата често залива игрищата", добави инж. Димитров.

Другият район е в кв. "Левски". Благоустрояване е предвидено в зоната между ул. "Царевец", ул. "Караагач", ул. "Мир", бул. "Васил Левски" и бул. "Осми Приморски полк", чиято обща площ е 56 000 кв. метра. Ще бъде реконструирана и ул. "Мадара" - в участъка от ул. "Д-р А. Железкова" до ул. "Явор". Това ще струва общо 10 800 000 лева без ДДС, добави инж. Димитров. По думите му мястото ще заприлича на обновения район по бул. "Ген. Колев".

Председателят на комисията по архитектура Таня Парушева поясни, че тези два района са избрани, тъй като няма да се изгражда подземната инфраструктура, каквото е изискването на Евросъюза.

Част от демонстрантите, които също присъстваха на заседанието, попитаха какви са гаранциите, че след полагането на асфалта в кв. "Аспарухово" няма да възникнат аварии по водопроводната мрежа. Отговорът на съветниците и администрацията бе, че според ВиК положените тръбопроводи са в сравнително добро състояние и не се налага подмяната им.



https://www.varna24.bg/novini/varna/S-milioni-levove-promenyat-oblika-na-dva-raiona-v-Asparuhovo-i-Levski-422974
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.